preskoči na sadržaj
Vijesti

„BAŠ SMO COOL TAKO JEDNAKI, A TAKO RAZLIČITI!“

 

  PŠ Sošići  

 


Ove školske godine u sklopu Školskog preventivnog programa odlučili smo uključiti se u projekt „Baš smo cool tako jednaki, a tako različiti!“ u suradnji s udrugom „Visoki jablani“ iz Rovinjskog sela.
    Cilj je projekta podići razinu svijesti djece o izazovima djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, njihovim ljudskim pravima i sposobnostima za ravnopravno sudjelovanje u obrazovanju i društvenom životu, posebnoj potpori i načinima na koje djeca mogu pomoći svojim vršnjacima u integraciji te o prednostima koje različitost unosi u naše živote i društvo u cjelini.
     Projektom su bili obuhvaćeni svi učenici naše škole, njihovi razrednici te ostali učitelji predmetne nastave, stručni suradnici.
     Učenici od 3. do 8. razreda, razrednici i stručni suradnici dobili su knjigu, dječji kriminalistički roman  „Štagalj na jezeru Gun“  koji se bavi tematikom jednakih mogućnosti za svih i ljudskih prava. Knjiga je ujedno bila priprema za radionice i aktivnosti koje su one sadržavale. Prvi i drugi razred kao uvod u radionicu gledao je animirani film iste tematike.
     Radionice za učenike od 1. do 8. razreda, u trajanju dva školska sata po odjeljenju, održane su  14. i 16. ožujka 2017. godine u Matičnoj školi u Kanfanaru i 17.3.u PO Sošići, a  vodile su ih suradnice iz udruge „Visoki jablani“, Mihaela, Gordana i Tamara.
    Razgovor o pročitanoj knjizi, o dječjim pravima, o sličnostima, različitostima, igre kroz koje su djeca spoznala o tome kako je osobama koje su slijepe, koje slabije ili uopće ne čuju, osvijestili su da treba biti strpljiv, uporan, svima dati šansu da budu uspješni u svemu što rade, podržati, razumjeti i prihvaćati različitosti koje nas okružuju.
    Zahvaljujmo se našim vanjskim suradnicama, na njihovoj inicijativi da se jedan takav projekt  koji ima dalekosežnu svrhu, između ostalog, rušenja predrasuda, strahova i neznanja o drugima i drugačijima provede.
Kako bismo Vam dočarali atmosferu s radionica, izdvajamo nekoliko dojmova naših učenika:

-ova radionica je bila korisna jer će nam trebati za život
-bilo je zabavno i edukativno, sada znam da ne treba izdvajati različite ljude iz grupe
-naučila sam više o našem društvu
-korisno je zbog toga što smo još jednom ponovili kako se trebamo ponašati prema osobama koje nemaju mogućnosti kao mi
-meni je bio dobar crtić
-bila mi je korisna jer sam saznala kako je slijepima i onima bez sluha
-ja sam inače pomagala osobama s invaliditetom, a ovako znam da i oni mogu puno stvari  pa im neću pomoći  napraviti umjesto njih nego ću im pomoći da sami nešto naprave
-naučili smo kako se odnositi prema invalidima, stekli nova znanja kroz igre i isprobali predmete za invalide
-naučila sam da svi moraju imati jednaka prava i da mogu biti samostalni
-zapamtila sam da smo svi ljudi i da ne trebamo imati predrasude prema ljudima koji su drugačiji
-zapamtila sam da se nikad ne smijemo rugati nikome ako je nesavršen
-sve se svidjelo i sve je bilo dobro organizirano
-knjiga je bila poučna, zanimljiva i zabavna
-voditeljice trebaju nastaviti raditi radionice jer mislim da su svima bile odličnePošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Dario Kukuljan   datum: 23. 3. 2017.

Priloženi dokumenti:
EMOCIONALNA PISMENOST.docx


Anketa
Slobodno vrijeme provodim radije...
e-Dnevnik za učenike


Raspored sati 2017./2018.


Raspored zvona

    


Informacije

Pisane provjere

Školski kurikulum


Godišnji PiP

   


Korisni linkovi
Škola na netu

Razno

preskoči na navigaciju