preskoči na sadržaj
Vijesti

Noć knjige, 24. travanj, 2017.


Prošla je, za nas, eto, prva Noć knjige. Manifestacija koja se u četiri travanjska dana i noći održala na oko četiristo lokacija u Hrvatskoj.

Ponosni što smo i mi dio te „ekipe“, koja promovira čitanje, knjigu i sve oko nje, evo izvješće sa održanog susreta. Sudjelovalo je 18 djece od prvog do četvrtog razreda.

Počelo je u 17,00 sati dolaskom djece u već pripremljeni prostor učionice drugog razreda. Domaćice ovog susreta bile , učiteljica drugog razreda Denis Sošić i naravno, knjižničarka.

Djeca su se u ozračju slova, riječi, stihova, slikovnica i knjiga, posjela na mekane strunjače i  večer je mogla početi. Po ranijem zadatku svatko od njih je preporučio jednu od knjiga koju je pročitao a misli da bi i drugi to trebali pročitati. Prijedloge su ispisivali na bijeli hamer papir koji je bio na vidnom mjestu, a koji sada krasi hol naše škole.

Potom smo pročitali jednu priču iz knjige Ivanke Borovac  „Ljubavne muke jednog Luke“ iz koje su djeca morali ispraviti nepravilno navedena imena iz Lukine domaće zadaće. Da bi mogli pratiti i sudjelovati u večeri čitanja, škola je za svu djecu pribavila kasnu marendu.

Nakon okrijepe stigla nam je i gošća. Nada Galant, pjesnikinja i čuvarica žminjske čakavice, (ima šest objavljenih zbirki pjesama i mnoge nagrade). Pročitala je djeci nekoliko svojih pjesama. Budući su je pozorno slušali na njihovim licima moglo se iščitati „čuđenje“ nad čarolijom interpretacije, a Nada to čini na jedan poseban, način. Nekoliko priča iz Nadinog djetinjstva u kojima su glavne junakinje nona Foška i ona, nasmijale su sve prisutne.

Naši učenici su gošći postavljali pitanja vezana uz pjesme pa smo  došli do prijedloga o natječaju za pisanje pjesama, među učenicima koji su te večeri sudjelovali. Usvojen je prijedlog da do kraja mjeseca  svibnja 2017. godine, tko želi, napiše pjesmu, koja mora biti napisana pod zaporkom. Svi radovi će biti proslijeđeni Nadi a ona će tri najbolja rada nagraditi svojom zbirkom pjesama.

Djecu smo podijelili u četiri skupine i igrali smo igre. Jedna je bila da su morali iz pročitanog ulomka odgonetnuti iz koje lektire je to djelo. Potom su pjesmu kojoj sam izrezala stihove, morali složiti kako  izgleda u originalu.

U zadnjem satu druženja sa knjigom, pročitali smo bajku iz knjige „Bajke iz cijeloga svijeta“ i djeca su ispisala kakva po njima treba biti knjiga koju bi oni htjeli imati u rukama i što za njih znači/predstavlja čitanje.

Sretni i zadovoljni, nakon dobro odrađenog posla, sa nestrpljenjem čekat ćemo  pripremajući se za novu Noć knjige.

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Vedrana Keteleš   datum: 26. 4. 2017.


Anketa
Slobodno vrijeme provodim radije...
e-Dnevnik za učenike


Raspored sati 2017./2018.


Raspored zvona

    


Informacije

Pisane provjere

Školski kurikulum


Godišnji PiP

   


Korisni linkovi
Škola na netu

Razno

preskoči na navigaciju