preskoči na sadržaj
Vijesti

PRIRODNE ZNANOSTI NA DRUGAČIJI NAČIN

Početkom svibnja za učenike sedmog i osmog razreda naše škole organizirana je terenska nastava pod nazivom Prirodne znanosti na drugačiji način. U pratnji učiteljica iz biologije te matematike i fizike posjetili su Aquarium Pula i Centar za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije u Puli.

U Aqurijumu su se, uz stručno vodstvo, upoznali  s ljepotama morskog svijeta. Posebno je zanimljiv bio Centar za oporavak morskih kornjača u kojem kornjače borave tijekom svog liječenja. Nakon oporavka kornjače se puštaju natrag u more.

Dojmove vezane uz posjet Centru za popularizaciji znanosti u nastavku je opisala Nika Maružin, učenica 8. razreda. 


   

 

POSJET CENTRU ZA POPULARIZACIJU ZNANOSTI I INOVACIJA

 

Centar za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije otvoren je 12. svibnja 2015. godine, a osnovan je kako bi se učenicima osnovnih i srednjih škola kroz pokuse dodano pojasnilo gradivo koje uče na satovima fizike. U Centru se nastoje demonstrirati pokusi koje je u školi teže izvesti i prikazati jer kabineti fizike nisu opremljeni potrebnom opremom.

Mi smo Centar za popularizaciju znanosti i inovacije posjetili 2. svibnja 2017. godine. U uvodnom djelu pozdravio nas je gospodin Anton Pletikos, a pokuse nam je prikazivao profesor Mario Turić.

Prvo nam je prikazao kako s jednog predmeta možemo prenijeti gibanje na drugi predmet. Termografskom kamerom nam je pokazao kako udarcem rukom o zid na njega prenosimo toplinsku energiju. Promatrali smo u zamračenoj prostoriji. Bilo je zanimljivo kada smo uz pomoć te kamere pogledali jedan drugoga i vidjeli raspodjelu zagrijanosti našeg tijela. Vidjeli smo i model  motora koji se pomoću topline zraka pokrenuo.

Nakon toga imali smo priliku vidjeti hologram slona. Hologram najjednostavnije možemo definirati kao trodimenzionalnu fotografiju.

Najveći dio pokusa bio je iz područja optike. Profesor nam je laserima demonstrirao  kako zraki svjetlosti možemo promijeniti smjer pomoću zrcala i leća. Smjer širenja svjetlosti je uvijek pravocrtan.

U Centar za popularizaciju znanosti i inovacije bilo je zanimljivo zato jer smo mogli vidjeti ono što u školi nije moguće izvesti kao pokuse. Bio je to jedan malo drugačiji sat fizike. Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Dario Kukuljan   datum: 15. 5. 2017.

Priloženi dokumenti:
EMOCIONALNA PISMENOST.docx


Anketa
Slobodno vrijeme provodim radije...
e-Dnevnik za učenike


Raspored sati 2017./2018.


Raspored zvona

    


Informacije

Pisane provjere

Školski kurikulum


Godišnji PiP

   


Korisni linkovi
Škola na netu

Razno

preskoči na navigaciju